Zeewier wordt al heel lang geconsumeerd. Tot de late middeleeuwen werd zeewier vooral in het wild verzameld. Daarna startte men in Japan met de eerste teelt van zeewier. Bij het plaatsen van hekken voor visvangst werd namelijk ontdekt dat zo ook wieren, die zich aan de hekken hechtten, makkelijk konden worden geoogst. Landen in Azië (Japan, China en Korea) waren de eersten die zich gingen specialiseren in de verbouw van zeewier. Door de groei van de wereldbevolking en de bijbehorende uitdagingen onderzoekt nu ook het waterrijke Nederland de mogelijkheden naar het telen van zeewier in onze eigen wateren:
NEDERLAND
Onderzoekers bestudeerden daar de prestaties (groei, samenstelling etc.) van verschillende zeewiersoorten onder natuurlijke teeltomstandigheden, zonder last te hebben van de extreme weersomstandigheden op de Noordzee. In eerste instantie betrof het drie (inheemse) soorten: Laminaria digitata (vingerwier), Saccharina latissima (suikerwier) en Ulva lactuca (zeesla).
Er werden tests gedaan met verschillende materialen waaraan wieren zich kunnen hechten. Ook wilde men onderzoeken hoe zeewier behandeld kan worden (bijvoorbeeld door droging) voordat het naar het land wordt getransporteerd. In eerste instantie richtte het onderzoek zich op de teelt van zeewier als eiwitbron voor visvoer. Zodra er voldoende informatie is, zou men een experimentele zeewierboerderij kunnen opzetten voor de Nederlandse kust.
Bij de ontwikkeling van de zeewierteelt werken onderzoeks-, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven nauw samen. Voor een foto-reportage van de testlocatie kunt u hier klikken.
Volgend op de positieve ervaringen heeft Zeewaar in 2013 de eerste duurzame zeewierboerderij in Nederland in de Schelphoek gevestigd. In 2022 werd het bedrijf verkocht aan The Seaweed Company, dat als missie heeft om het potentieel van zeewier te ontwikkelen als bijdrage aan een gezond en duurzaam voedselsysteem.
Sinds 2020 is ook de Dutch Seaweed Group bezig met de teelt van zeewier in Nederlandse open wateren. Deze producten zijn ook te koop.
De Northsea Farmers is een overkoepelende organisatie die samen met anderen een duurzame zeewier industrie wil ontwikkelen in Europa. Met meer dan 100 (inter)nationale leden wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van en met zeewier.
Duurzame teelt
Verzuring van de zeeën
Het mooiste zou zijn om met zeewierteelt ook een deel van de nutriënten af te vangen die ten gevolge van menselijke activiteiten in de mariene omgeving terecht komen. Zo kunnen we wellicht een deel van de 30 miljoen ton aan fosfaten uit kunstmest en wasmiddelen terugwinnen die nu via rivieren de zee in stromen. Juist omdat zeewier effectief ammonium, nitraat en fosfaat opneemt kan het een stabiliserend effect hebben op het ecosysteem in viskwekerijen. Dit maakt zeewierteelt in combinatie met aquaculturen erg interessant.
De steeds groter wordende belangstelling voor zeewier kan er ook voor zorgen dat men gebruik gaat maken van grote kweekbassins op het land en misschien zelfs van reactoren waarin met genetische modificatie en onder kunstmatige omstandigheden op efficiënte en economische wijze zeewier verbouwd gaat worden.
Wereldproductie
De steeds groter wordende belangstelling voor zeewier kan er voor zorgen dat men gebruik gaat maken van grote kweekbassins op het land en misschien zelfs van reactoren waarin met genetische modificatie en onder kunstmatige omstandigheden op efficiënte en economische wijze zeewier verbouwd gaat worden.